tisdag 9 november 2010

Pol Pot-utställning stoppad

Pol Pot-regimen

Från Dagens Arbete:
” Bara några veckor före USA:s sammanbrott i Vietnam gick "de röda khmererna" den 17 april 1975 segrande in i kambodjanska huvudstaden Phnom Penh som under kriget vuxit explosionsartat. För att Kambodja skulle överleva som nation ansåg även västerländska u-landsexperter det nödvändigt att tömma den förvuxna huvudstaden, som hade förvandlats till härläger och jätteslum och tvinga dess befolkning tillbaka till den kambodjanska landsbygden. Men de segerrika ”röda khmererna” ville mycket mer.

Efter någon tid blev det tydligt, att "de röda khmererna" under sin ledare Saloth Sar, mer känd som Pol Pot (som studerat vid Sorbonne-universitetet i Paris men framför allt tycks ha imponerats av terrorismens främste apostel, ryssen Netjajev, och dennes tankar om hur det borgerliga samhället borde sprängas i luften) inlett ett veritabelt folkmord mot alla som opponerade sig mot den nya ordningen.

Till och med folk med glasögon rensades ut. De definierades som farliga intellektuella som levde ett skyddat, privilegierat liv. Så mordisk blev Pol Pot-regimen och så farlig för grannländerna uppfattades den, särskilt av regeringen i Vietnam, att vietnamesiska styrkor 1979 gick in och störtade regimen i Phnom Penh. Fram till dess hade, särskilt i USA, Pol Pots regim fördömts i hårda ordalag.”


Utställning stoppad

Publicerad: 6 november 2010, 14.06

JO-KRITIK. Utställningen Middag med Pol Pot, om hur radikala svenskar för 30 år sedan gav stöd åt regimen bakom ett folkmord, stoppas omedelbart. Enligt JO får en myndighet inte peka ut individer som avskräckande exempel.

Vidare:

Nu är Sverigeturnén i fara för den omdebatterade utställningen Middag med Pol Pot, som har producerats av den statliga myndigheten Forum för levande historia. Utställningen blev ifjol JO-anmäld när den öppnades i Stockholm, och nu riktar JO allvarlig kritik mot att den pekar ut flera nu levande personer som avskräckande exempel.

Middag med Pol Pot befinner sig just nu på Östergötlands museum, där man efter JO-beslutet stängde utställningen i fredags.

–Kritiken är så allvarlig att utställningen inte öppnar förrän den är omarbetad, säger museichefen Maria Jansén.
"
Utställningen visar också hur aningslöst en grupp vänsterintellektuella reste till Kambodja (dåvarande Kampuchea) 1978 och bland annat åt middag med diktatorn. Med på resan var Gunnar Bergström som i samarbete med Forum för levande historia återvände till Kambodja 30 år senare för att genom bilder till utställningen ge sitt vittnesmål om då och nu.

–Det har varit mitt sätt att göra en tydlig avbön, säger han”

Läs hela artikeln

......


Vilka vänsterintellektuella var det som hyllade Pol Pot-regimen?

Birgitta Dahl som blev belönad med det nästa högsta ämbet man kan ha, talman i svenska riksdagen.Johan Hakelius ledarsidan i SvD augusti 1997 om Birgitta Dahl:

"Vi ler, ställer inga obekväma frågor och ger henne ett Sommarprogram om året.
En talman som låtsas som om hennes händer inte besudlades av blod då hon försökte skrubba den kambodjanska slaktarbodens tröskel ren. Och vi låter henne göra det. Tystnaden blir kanske lite spänd när Pol Pot nämns i pressen igen. Men det går snart över. Vi ler, ställer inga obekväma frågor och ger henne ett Sommarprogram om året”


P O Enqvist , flerfaldigt prisbelönt författare.

”En av dem som med glädje för att inte säga entusiasm hälsade kommunisternas seger i Kambodja var den svenske författaren P O Enquist. Måtte ingen, allraminst han själv, glömma vad han skrev i Expressen den 15 maj 1975:

”- I åratal våldtog västerländsk imperialism ett asiatiskt land, dödade nästan en miljon människor, förvandlade en vacker kambodjansk kulturstad till ett ghetto, till ett horhus.”

Men folket reste sig, gjorde sig fritt, kastade ut inkräktarna, fann att dess fina stad måste återställas. Då utrymde man huset, och började städa upp. Man började skura golv och väggar, eftersom människor inte skulle leva i förnedring här, utan i fred och med vänlighet. I väst flödar då krokodiltårarna. Horhuset utrymt, städning pågår. Över detta kan bara hallickar känna sorg."


Jan Myrdal:

Därför har jag rätt om Pol Pot och Levande historia fel
Publicerad: 2009-09-07, Uppdaterad: 2009-09-08

Forum för levande historia kränker och vilseleder publiken. Det anser författaren JAN MYRDAL, som själv är föremål för utställningen "Middag med Pol Pot" som öppnar på onsdag. Myrdal anser att myndighetens bild av Kampuchea och Pol Pot är förljugen och att rättegången mot hans kambodjanska vänner som nu står åtalade för folkmord är en dålig fars.”

Läs mer på Kommunismens brott mot mänskligheten.

5 kommentarer:

 1. Av de tre har i alla fall PO Enqvist erkänt att han hade fel. Det är ju i och för sig ingen ursäkt, men visar i alla fall något bättre karaktär än de två övriga.

  SvaraRadera
 2. Tre landsförrädare som jag inte betvivlar ett ögonblick på finns med på den hemligstämplade Stasi-listan. Måtte SD lyckas lyfta denna hemligstämpling och offentliggöra alla dessa vidriga lands- och folkförrädare.

  SvaraRadera
 3. Har nu med egna ögon sett konsekvenser av Pol Pots terrorstyre. Korrespondenter rapporterade hem vad som hände ändå fanns det i Sverige sympatisörer som stödde Pol Pots ideal om en agrar kommunism. Har bara ett ord för dessa. SKÄMS!

  SvaraRadera
 4. Jag skäms över att ha varit så dåligt påläst om detta folkmord. Kambodja är ett vackert land med vänliga människor. Beklämmande dock att se alla krigsskadade och fattiga på gatorna men också heder åt de som verkligen gör något ex. Children Painting Project, Blind massage etc.
  Vi gjorde inget under de värsta åren men nu bör man åka för att öka turismen och på så sätt bidra till landets ekonomiska utveckling.

  SvaraRadera
 5. Och nu är Birgitta Dahl på tv igen. Skamligt att hon fich höga svenska ämbeten

  SvaraRadera