måndag 10 januari 2011

Bark i brödet för Europas pensionärer!

Hur många var det som såg inslaget i Sveriges Radios Televison om bark i brödet?

Barkbröd bara bra för Sveriges pensionärer | Drygar ut pensionen

Dagens hälsonyheter
Barkbröd minskar fetma och diabetes. Nu når barkbrödet till de mer trendkänsliga brödkonsumenterna. Surdegsbrödet gjorde succé på de svenska matborden och nu har turen kommit till barkbrödet, rapporterar SVT:s Vetenskapsnyheter.

Barkbrödet görs av mjöl från trädens bark och nu kommer ny forskning som visar att bark från rätt sorts träd även har stora hälsoeffekter. En substans som det finns rikligt av i barken kan både minska fetma och högt kolesterol. Substansen är betulin och finns ibland annat Sveriges vanligaste träd, björken.

Betulin används redan idag i vissa läkemedel, men nu har forskarna även studerat vilken effekt ämnet har på kroppens metabola system. Resultaten visade att kaloriförbränningen ökade, betulinet sänkte fettnivåerna vilket minskar diabetesrisken.

Forskarna bakom studien, som nu publiceras i tidskriften Cell Metabolism, menar att björkbarkens ämne kan var lika bra eller till och med bättre som de läkemedel som idag finns på marknaden mot högt blodtryck och höga kolesterolvärden.

Läs vad några nationer har för planer med spararnas pensionspengar. I Sverige har staten redan lagt beslag på en stor del av ATP-pengarna.

Europeiska nationer börjar beslagta privata pensioner

Av Jan Iwanik, gästbloggare / 01.02.11

Människors pensionssparande är en bekväm inkomstkälla för regeringar som inte vill minska utgifterna eller göra privatiseringar. Eftersom de flesta pensionssystem i Europa är organiserade av staten förenklar det för europeiska finansministrar att få tillträde till de besparingar som finns ackumulerade. Det är bara logiskt att de försöker få tag på dessa pengar för sina egna syften. Under de senaste veckorna har jag noterat fem sådana försök: Tre situationer berör privat sparande, två andra hänvisar till nationella medel.

Det mest slående exemplet är Ungern, där regeringen förra månaden gav medborgarna ett erbjudande de inte kunde motstå. De skulle antingen kunna lindra deras individuella pensionssparande till staten, eller förlora rätten till den statliga grundpensionen (men fortfarande ha en skyldighet att betala avgifter för den). Med detta utpressningshandlande vill regeringen få kontroll över $ 14 miljarder i individuellt pensionssparande.

Den bulgariska regeringen har kommit med en liknande idé. $ 300 miljoner privat sparande för förtida pensionering var tänkt att överföras till det statliga pensionssystemet. Regeringen gav vika efter att fackförbund protesterade och slutligen fullföljdes bara cirka 20% av de ursprungliga planerna.

En något mindre drastisk händelseutvecklingen i Polen. Regeringen vill överföra 1 / 3 av framtida bidrag från individuella pensionskonton till det statligt ägda socialförsäkringssystemet. Eftersom detta system inte stödjer sina skulder med aktier eller ens obligationer, kommer pengarna som tas från spararna att gå direkt till statskassan och sparare kommer att förlora ca $ 2,3 miljarder per år. Den polska regeringen är mer generös än den ungerska, för att den vill ta bara 1 / 3 av framtida besparingar och gör det också möjligt för medborgarna att behålla pengarna som samlats hittills.

Det fjärde exemplet är Irland. År 2001 togs den nationella pensionsfonden fram för att stödja det irländska folkets pensioner under åren 2025-2050. Systemet var också tänkt att sörja för pensionerna för vissa offentligt anställda (främst universitetens personal). Men i mars 2009 öronmärkte den irländska regeringen € 4 miljarder från denna fond för att rädda bankerna. I november 2010 beslagtogs återstående besparingar på € 2,5 miljarder för att stödja räddningsaktionen för resten av landet.

Det sista exemplet är Frankrike. I november beslutade det franska parlamentet att öronmärka € 33 miljarder från den nationella reservpensionsfonden FRR för att minska de kortsiktiga underskotten i pensionssystemet. På detta sätt kommer pensionssparande avsedda för åren 2020-2040 att användas tidigare, det vill säga under åren 2011-2024, och regeringen kommer att spendera de hopsparade resurserna på andra ändamål.

Det ser ut som om även om regeringarna ska kunna hävda allmänt deltagande i pensionssystemen så verkar de inte vara de bästa väktarna för pengar ackumulerade där.

Europas mest generösa pensionssystem - Island

På Island får den genomsnittliga inkomsttagaren tillbaka 96,5 procent av hans genomsnittliga nettoinkomst (efter skatt).

Läs mer

Mer om pensioner:
Det grundlurade brittiska och engelska folket, Politiska nomenklaturan och dess pensioner, Äldre försörjningsstöd och fattigpension, svensk pension och äldreförsörjningsstödet, den svenska äldreomsorgen och vad händer där?

Abdirisak Waberi – Svenska folkets blivande ”landsfader”!

5 kommentarer:

 1. Vi skall tydligen tillbaka till medeltiden på med än ett sätt. Med hjälp av både barkbröd och islam i kombination!

  SvaraRadera
 2. Den ohöljda stölden av privat pensionssparande visar att länderna i Europa är kleptokratier.

  Att över huvud taget stjäla andras besparingar är så hutlöst så de länder där det förekommer är absolut inga demokratier. Och Sverige är inget undantag.

  Det här är mycket upprörande!

  SvaraRadera
 3. Det var ett inslag ikvällens Aktuellt om dom skenande el-priserna. En kvinna och hennes familj hade skruvat ner värmen till bara 14 grader och gick fullt påklädda inomhus! Förstatliga el-marknaden igen och sätt igång Barsebäck för helvete!

  SvaraRadera
 4. Barkbrödstiden är det väl ingen som vill ha tillbaka. Fast de usla pensionerna i Sverige gör kanske att man måste ta till bark i brödet. Skamligt att de tar skatt på åldespensionen, tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Det kan bli betydligt mycket värre för oss Svenskar än att få tillbaka barkbrödet. Enligt 7Klövern(nn) är vi Svenskar i deras ögon inte till någon som helst nytta än som valboskap och mjölkkossor och muhammedanslöddret betraktar oss Svenskar mest som svin så det blir nog en kost bestående av hö till vardags och ensilage till helgen med lite gröpe på toppen för oss Svenskar i framtiden om dessa Sverige och Svenskhatare får fortsätta på sin inslagna väg att utrota Svensken för gott. PURSVENSKEN.

  SvaraRadera