måndag 3 januari 2011

Uppmaning till franska folket - BLI UPPRÖRDA!

Indignez-vous! Kan även betyda :GÖR MOTSTÅND enligt uppgift från en god vän som är duktig på franska.


Politisk essä av 93-åring toppar julens bästsäljarlista i Frankrike.

Motståndsmannen/ hjälten Stéphane Hessel överväldigar förlagsvärlden med ett 30-sidigt arbete som fungerar som uppmaning till läsarna att vara upprörda över samhällutvecklingen.


Mamman till Stéphane Hessel, en diplomat efter andra världskriget, skrev romanen Jules et Jim – bearbetad av Francois Truffaut. Fotografi: The Ronald Grant Arkiv

Detta visar att ålder är ingen gräns för framgång med bokutgivning och den franska boken har tagit världen med storm med en överraskande julbestseller: ett politiskt upprop av Stéphane Hessel, 93.

Den osannolika publiceringssensationen är en före detta motståndshjälte, vars 30-sidiga essä, Indignez-vous!, uppmanar läsarna att bli arga över tillståndet i det moderna samhället.

Då den lanserades i oktober av INFÖDING, ett litet förlag som arbetar från en vind i Montpellier i södra Frankrike, hade boken en liten första upplaga, 6.000, och säljs för € 3, exempellöst billigt i ett land där bok priserna är reglerade och hålls höga av lagen.

Hessels framgångar har överväldigat Frankrike. Efter två månader på bestsellerlistorna låg boken fem veckor som nummer ett och slog Michel Houellebecq prisbelönta senaste roman La Carte et le Territoire och en mängd julfiktion. Den har sålt 600.000 exemplar och utgivare förutsäger att det kommer att nå en miljon. Översättningar är på gång för Italien och andra europeiska marknader.

Bokens stigande försäljning speglar en allmän stämning av fransk irritation på de sociala orättvisorna under Nicolas Sarkozys ordförandeskap. Men fenomenet handlar mer om Hessels karisma och hans livshistoria.

Hessel föddes i Berlin 1917 och utvandrade till Frankrike vid sju års ålder. Hans frigjorda mamma, Helen Grund-Hessel, skrev romanen Jules et Jim, som blev Francois Truffauts film om en kärlekstriangel med två manliga vänner och en kvinna som älskar dem båda.

Under nazisternas ockupation av Frankrike gick Hessel med i den franska motståndsrörelsen, greps, torterades och och deporterades till Buchenwald och Dora koncentrationsläger, där han rymde och undvek hängning. Efter kriget hjälpte han till att utforma den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter och blev senare en diplomat.

Hessel hävdar i sin bok att franska folket åter bör omfamna värdena från den franska motståndsrörelsen och som gått förlorade och som drevs av indignation, och franska folket måste bli upprörda igen. "Detta är en uppmaning till medborgarna, unga och gamla, att ta ansvar för saker i vårt samhälle som inte fungerar,” sade han. "Jag önskar att ni alla hittar er egen anledning till förtrytelse. Det är värdefullt."

Hessels skäl för personlig indignation omfattar den växande klyftan mellan de mycket rika och de mycket fattiga, Frankrikes chockerande behandling av sina illegala invandrare, behovet av att återupprätta en fri press och skydda miljön, den svåra situationen för palestinierna och vikten av att skydda det franska välfärdssystemet. Han uppmanar till fredliga och icke-våldsamma uppror.

Sylvie Crossman, en före detta Le Monde utrikeskorrespondent som grundade Hessels förlag, sade att boken var som en ny, "anpassad" version av Charles de Gaulles samlande motståndsappell från London den 18 juni 1940. Hon sade att boken hade varit en framgång eftersom den gav hopp till människor från en riktig kämpe som inte bara var en ”fåtölj intellektuell”.

Charles de Gaulle talar från London den 18 juni 1940. De Gaulle levde i exil i London och återvände fyra år senare till Frankrike för att leda landet.

8 kommentarer:

 1. Jag tror inte att det är en bra idé att följa den här kommunistiska odågan. Det handlar förvisso om att bli upprörd, men inte över att Muhammedanerna inte får tillräckligt mycket socialbidrag, eller att Israel är taskigt mot Palestinierna.

  Då är det bättre att bli upprörd över den här "hjälten" istället. För han ställer sig idag på fiendens sida.

  Att hans bok har blivit populär är nog bara ett önsketänkande hos Frankrikes landsförrädare som vill se honom som ett föredöme som fransmännen ska ta efter.

  Jag tror att den här sortens upprördhet är densamma som AFA stormtruppers "upprördhet". Att kommunistynglen ska gå bärsärkagång för att hota fredliga fransmän.

  Gubbfan är avskyvärd skulle jag vilja säga!

  SvaraRadera
 2. Visst vore det bra om fransmännen blev upprörda och gjorde motstånd men ännu bättre anser jag det vore eftersom jag är Svensk att det Svenska folker inte bara blev upprörda utan HELIGT FÖRBANNADE och verkligen visade detta inte bara i fikarummet på jobbet eller hemma vid kökbordet det är en bra början men det kommer inte att räcka på långa vägar för vårt Land är verkligen ILLA ute det är bara en tidsfråga tills det inte finns någon ÅTERVÄNDO. Jag hoppas på när man läser blogginlägg som belyser Sverige hur det verkligen ser ut att VI kan ha tiden med oss men jag är inte övertygad om att det är så för allt eftersom åren går ökar problemen i Landet i allt snabbare takt. Det tillförs minst 100000 nya problemskapare varje år till Landet så på några års sikt kommer det att bli än mer GIGANTISKA kostnader och problem för oss det Svenska Folket för det är VI som får ta SMÄLLARNA av 7Klövern(nn)s FÖRRÖDANDE sätt att SKÖTA vårt Land. Så Svenska Folket visa Världen att DE har FEL VI är INTE ett KUVAT FOLK som makthavarna kan leda som om VI vore KREATUR. EN KAN INTE GÖRA ALLT MEN MÅNGA KAN GÖRA LITE för vårt land. PURSVENSKEN.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker ändå att det jäser när man läser kommentarerna på olika bloggar, och dessutom blir blogginläggen allt mer aggressiva, inte minst mina.

  Det är många som ville polisanmäla mig i början, men nu har de börjat vänja sig vid att jag har en uppviglarblogg.

  Dessutom inser de att kommentarerna är precis lika aggressiva, så det ser ändå ut som att vi sakta nöter på landsförrädarnas nerver.

  Vår Stund i Sverige är en utmärkt blogg så jag hoppas att fler börjar kommentera här.

  SvaraRadera
 4. Det är ett gott tecken att kragen är för trång på kollaboratörer och femtekolonnare. De vet att sötebrödsdagarna är räknade. Hur många som är kvar vet ingen med säg det roliga som vara för evigt och när man medvetet parasiterar på sina egna vilka man företräder kan aldrig det komma någon gott av detta.

  // Naivtive

  SvaraRadera
 5. Tänk vilket raseri vi skulle kunnat uppvigla om vi bara hade fått tillgång den s k "fria televisionens" kanal en enda kväll på bästa sändningstid. En kväll som inte krockar med något annat "livsviktigt" som schlager-program eller sport då. En hel kväll att informera det sovande folket om hur illa ställt det fakstiskt är i vårt land och att vi är på randen av en total kollaps som kommer leda till ett världs-kalifat. Informera dem om vad det innebär att leva under sharia och berätta sanningen om mohammedanismen som sjuklövern(nn) och ful-medierna undanhållit dem i åratal.
  Jag tror att det sätt som vi uttrycker oss skulle ses som en västanfläkt i jämförelse när folk blir förbannade och slutar knyta näven i fickan.

  SvaraRadera
 6. Håller med Demokratbloggen. Det är något skumt med denna bok. De som köpt den är nog mer intresserade av motståndsmännen sätt att arbeta under Hitlers ockupation och att lära sig hur de DÅ gjorde motstånd mot den rådande situationen än hans åsikter om hur synd det är om illegala invandrare vilka är romer till stor del och att de ömmar för palestinier.

  Elisabeth

  SvaraRadera
 7. Det är helt klart att ju längre tiden går och folk ser att det inte är bara Bloggarna där du DB ligger i framkant utan att det även finns kommentatorer som vågar ta ut svängarna rejält så kommer detta på sikt att få allt fler att våga betydligt mer vara mer rakt på sak. Det går inte att vara len i orden när vi ser hur det ser ut och går till i vårt Land. Vi får helt enkel skita i de som med förkärlek kallar oss rasister och främlingsfientliga för jag tror att anledningen till invandrare nu hela tiden benäms som Svenskar är att tom ordet invandrare i elitens värld bedöms som rasistiskt och nervärderande. Jag har inga som helst problem med att bli kallad rasist (nu blir jag det aldrig) när jag ställer detta mot tex en gruppvåldtäkt ett mord på en ung tös nerbrunna skolor eller allt annat elände som dagligen når våra ögon och öron. Jag är helt övertygad om att det nu är tid att trycka plattan i mattan köra på så det ryker och det slår gnistor om oss och att svavelosen kommer att nå ända in i 7Klövern(nn)s Råtteböle Rosenbad. Jag vill bara påminna Robin du har väl inte missat det nya IQ höjande TVprogrammet med Peter Settman "PÅ MINUTEN" programmet som man skall ta på blodigt allvar och det ser man om inget annat på att den DINGA publiken gör. PURSVENSKEN.

  SvaraRadera
 8. Vi kan inte ödsla tid på politiskt korrekta islamkramare som Ivan på Kents blogg. Det är tydligt att inga argument hjälper mot dem. Inga fakta går in i deras skallar heller. Det går in genom ena örat och ut genom det andra. Därför är det bättre att lägga tid och kraft på människor som inte är fakta-resistanta som Ivan m fl.

  SvaraRadera