onsdag 19 januari 2011

Vänstern och religionsfrihet samt yttrandefriheten i Frankrike

Vänstern börjar hålla religionen om ryggen, skriver Lars Åberg.

Utanför de fundamentalistiska troskretsarna brukar det sekulära samhället ses som den bästa garanten för religionsfrihet. Debatten på senare tid visar emellertid att en rad personer till vänster, från Guillou till Greider, har börjat tänka annorlunda. Övertygade om att islamofobi grasserar i västvärlden tar de på sig uppgiften att försvara sådant som för inte så länge sedan beskrevs som opium för folket.
/.../

Väldigt explicit uttryckte diskrimineringsombudsmannen Katri Linna detta i ett inlägg i Expressen 16.12, då hon skrev att religion är ”en inneboende egenskap” och följaktligen inte en uppsättning idéer man tillägnar sig. Simsalabim – och en statlig myndighet likställer åsikt med kön eller hudfärg!

/.../
Det kan ta sig sådana uttryck som när religionshistorikern Mattias Gardell beskrev Hamas som en oförarglig ABF-cirkel eller när Broderskapsrörelsens Peter Weiderud motiverade varför hbt-frågorna strukits i ett försök att värva muslimska medlemmar.
/.../

För Per Wirtén är det ett uppenbart bekymmer att ”den sekulära normen får grepp över samhället”. Han citerade genusprofessorn Tiina Rosenberg som oroar sig för samma sak.

Kenneth Sandberg

Utsänt till:
Mats Skogkär och Karen Söderberg, Sydsvenskan
Smålandsnytt,Smålandstidningen
Marie Söderqvist, Svenska Dagbladet
Västerviks Tidning, Lars Åberg,
Ölandsbladet, ÖstgötaCorrespondenten
Helle Klein, Katri Linna

Samt till riksdagsledamöterna Rosa Dinamarca, Siv Holma, Torbjörn Björlund, Ulla Andersson och Wivi-Anne Johansson


Kent Ekeroth skriver på sin blogg att mångkulturen inte fungerar i Sudan

”Varför? Jo, just för att de inte kan eller vill leva tillsammans. Just för att den muslimska/arabiska befolkningen och den icke-muslimska/afrikanska delen inte går ihop, inte går samman och inte vill leva ihop.”

Läs mer

Hur mycket har rapporterats om anledningen till att Sudan delas?

*****

Rättegång om yttrandefriheten i Frankrike
Tiberge, lör, 2011/01/15 15:44

Eric Zemmour

En artikel på François Desouche granskar historien om journalisten Eric Zemmours kommentarer om ras och brottslighet, en mediahändelse från mars 2010 som ledde till en rättegång för förtal och rasdiskriminering. Rättegången pågår nu. Kommentaren som kan kosta Zemmour en del pengar, om inte hans personliga frihet var:

- Franska invandrare är mer noggrant övervakade än andra eftersom de flesta langare är svarta eller araber ... Det är ett faktum.

Stöd Bloggen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar