torsdag 3 februari 2011

Egyptisk revolt och framtiden


USA granskade fyra män för 9/11-attackerna men bevis saknades.

Fyra män som kan ha hjälpt till vid planeringen av de dödliga 9/11 attackerna blev granskade av USA före 11 september men myndigheterna säger att de inte skulle åtalas enligt ett nyligen läckt dokument.

Dokumentet kommer från Wikileaks och lades ut på nätet av London Daily Telegraph. Det framgår att myndigheterna misstänker att tre män från Qatar, och en annan man från Förenade Arabemiraten, spelat en roll i attentaten som dödade nästan 3000 personer, men inga anklagelser har någonsin riktats mot männen.

"Jag tror inte det finns några bevis på att de var förknippade med 9 / 11," säger en amerikansk officiell talesman.”

Av Sam Tadros – 3 februari 2011
Berättelsen om den egyptiska revolutionen

En vän till mig i den akademiska världen har skickat detta e-postmeddelande till mig från en egyptisk student vars sunda förnuft han går i god för. Studenten berättar en historia som skiljer sig mycket från vad de flesta av er ser på TV eller läser i era tidningar..

Om inte författaren ger mig tillåtelse att avslöja hans identitet kan jag inte fritt sprida den.

Idag är egyptierna rädda. De har fått en glimt av helvetet och de gillar inte vad de ser. I motsats till Al Jazeeras propaganda, demonstrerar inte de egyptiska massorna längre. De skyddar sina hem och familjer. Demonstrationen i går kväll hade 5.000 politiska aktivister som deltar och inte 150.000 som Al Jazeera insisterar. I detta ögonblick, bryr sig ingen utanför de politiska aktivisterna om ifall presidenten kommer att avgå eller inte. De har viktigare problem nu, säkerhet och mat.

Omedelbara uppgiften armén är att stabilisera situationen och genomdriva beslut.
Säkerhetsstyrkorna har beordrats att återkomma på gatorna med start ikväll. Nästa uppgift blir att hantera de politiska aktivisterna och Muslimska brödraskapet som nu dominerar scenen.

Det är upp till var och en att gissa hur det kommer att ske, men inom några dagar kommer troligen egyptierna tigga armén att skjuta dem. Tredje etappen blir att återgå till ett normalt liv igen med människor som går tillbaka till sina jobb och på något sätt görs maten tillgänglig. Senare dock kommer de politiska frågorna.

Läs hela artikeln som är lång men intressant.

Olika bilder av Muslimska brödraskapet
Religionsprofessorn Mattias Gardell beskriver som bekant Muslimska brödraskapet som “folkhemsislamister”, medan religionsprofessorn Jan Hjärpe liknar samma rörelse vid Kristdemokraterna. Broderskapsrörelsens ordförande Peter Weiderud hävdar å sin sida apropå utvecklingen i Egypten att “islamismen har i grunden mycket gemensamt med den europeiska kristdemokratiska traditionen”. Och Andreas Malm anser att de arabiska massorna i Egypten kan visa oss i väst vägen att “ta oss ur den politiska stagnationen”.


Kristdemokratisk tradition...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar