tisdag 16 oktober 2012

Fredspriset till EU strider mot Alfred Nobels viljaI en artikel på Global Research, 13 oktober 2012 ifrågasätter professor Michel Chossudovsky norska Nobelkommitténs beslut att utdela fredspriset till EU som är en organisation.

Chossudovsky är en prisbelönt författare, professor i nationalekonomi, grundare och chef för Centrum för forskning om globalisering (CRG), Montreal och redaktör för Globalresearch.ca hemsida.
 
EU är inte en "person:

Beviljandet av  Nobelpriset till Europeiska unionen strider mot Alfred Nobels testamente
(…)

Absurd teater

Europeiska unionen kan inte ens i den vildaste fantasin kategoriseras som en "person", "en grupp av personer" eller ens en "organisation". Dessutom antyds i Nobels testamente att kandidaterna skall vara medborgare utan hänsyn till nationalitet:

"Det är min uttryckliga vilja att vid tilldelning priserna ingen hänsyn helst skall tas till nationaliteten hos de kandidater, men att den värdigaste erhåller priset, antingen han är Skandinav eller ej. (Alfred Nobels testamente, Paris, 1895 )

Europeiska unionen är en union av nationalstater som består av medborgare.

 EU kan inte vara medborgare i sig, inte heller har EU någon nationalitet.

Medborgare i EU är "behöriga sökande", men EU kan inte vara "en berättigad kandidat".


Alfred Nobels testamente. 
 

1 kommentar:

  1. Helt riktigt - det var med förvåning man fick veta att Nobels fredspris delats ut till EU vilket inte inte alls stämmer med Nobels testamente.

    Men norrmän, är ett folk som jag älskar, men ibland gör KONSTIGA saker.

    Elisabeth

    SvaraRadera