onsdag 28 november 2012

George Orwells 1984 - Är Sverige där nu?
På omslaget till Bengt Westerbergs enmansutredning ”Främlingsfienden inom oss” är det en mänsklig hjärna som är målad som en svensk flagga. Det känns obehagligt.  Vad vill man ha sagt? Är folkpartiet en del av Sanningsministeriet som i George Orwells bok 1984?


 Är det svenska folkets hjärnor som skall programmeras om?

Lite hämtat om George Orwells bok 1984

Dubbeltänk innebär att kunna hålla två motsägande trossatser i huvudet samtidigt och att dessutom acceptera båda som sanna, att kunna ljuga medvetet och ändå vara fullständigt övertygad om att man talar sanning.

Krimtänk är en tanke som är kriminell. Det behöver inte vara något som man medvetet tänker. Det kan vara något man av misstag uttrycker i sömnen.

Nyspråk är ett språk som utvecklas med syfte att begränsa individens tankeutrymme.

Partiets slagord

Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.” Begrepp i boken
 
”Den framtidsvision George Orwell slutförde 1949 har till den nye läsarens förvåning sitt centrum i London.


Den börjar den 4 april 1984 och den 39-årige huvudpersonen heter något så engelskt som Smith. Föräldrarna har gett honom namnet Winston, men i den historielösa framtidsstaten har han ingen aning om hur berömt det namnet en gång var.

Däremot är han djupt medveten om att Storebror ser honom, till och med på toaletten, och teledata och talskrivmaskin är vardagsrutin. Winston jobbar på Sanningsministeriets arkivbyrå och förefaller någorlunda anpassad till den totalitära statens tillvaro, men innerst inne vet han att han är tankeförbrytare och att Storebror har tekniska möjligheter att registrera inte bara hans ansiktsuttryck utan också hans innersta åsikter.

Slöa rakblad, odrickbar gin, illaluktande tvål, krånglande hissar och avlopp i oreparerade hus kontrasterar absurt mot den tekniska fullkomligheten inom den totalstyrda kommunikationssektorn. Sanningsministeriet heter Minisann på nyspråk,  ett språk som lär att ”krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka.” Boksidan

Winston Smith Character Analysis

Sammanfattning av ”Främlingsfienden inom oss”Vill man beställa Bengt Westerbergs utredning ”Främlingsfienden inom oss”
kan man ringa till :

Riksdagens tryckeriexpedition,  08-786 58 10 . Kostnad 280 kronor.

Är kanske Bengt Westerberg – propagandaministern  för Sanningsministeriet – Minisann på nyspråk och Erik Ullenhag hantlangaren? A
Alla: s, 1 snarare regel än undantag (ex), 2 nästan alla; ~ har fått sänkt fastighetsskatt (ex), 3 mindre än en tredjedel; ~ topptjänster inom staten tillsätts genom öppen process (ex), 4 förespråkare av FRA-lagen; ~ tjänar på att debatten lägger sig (ex)
Allians: s, bräckligt utav nöden framtvingat samarbete
Alliansfri: adj, stat som försvarar andra stater från militära angrepp (
ex)
A-non-facking-generation: s, a-non-anställningstrygghet-and-minimilön-generation (
ex)
Ansvar: s, handlingsförlamning (
ex)
Arbetslinje: s, (1) förvärrad situation för arbetslösa; ~ skapar nya jobb (2) linje som ger en arbetslöshet på 9,8%
Avknoppning: s, privatisering, skänka bort (
ex)
Avtal: s, muntligt avtal; när vi säljer fastigheter för flera miljarder har vi ~ (
ex)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar