lördag 29 december 2012

Charlatanerna och KulturetablissemangetDSM 6/2012

Lösnummer kan köpas på Hedengrens
Bokhandel i Stockholm + i landets
PRESS STOP-butiker eller beställas via:
Beställ här

CHARLATANERNAS julafton

firas alla årets 365 dagar

ERBJUDANDE
DSM har utkommit med DSM 6/2012 - se nedan.
DSM är beroende av betalande prenumeranter.
Därför lägger vi endast ut enstaka artiklar på Hemsidan.
Denna gång lägger vi ut
Vi kan dock denna gång erbjuda det nya numret + de två påföljande
till förmånspriset 50 kronor
Sätt in beloppet 50 kronor till DSM:s
pg 18 02 40-4 alternativt
bg 5296-8070
Glöm inte att ange vart DSM skall skickas!
Räkna med att få en läsning som ingen annanstans
Kulturetablissemanget
Kulturetablissemanget - även journalister i stort, men särskilt kulturetablissemanget - när en särskild sorts människor. Om någon - utanför hägnet - höjer sig över massan med sin talang, finns alltid grindväktare redo. Särskilt de som har gnetat sig upp på kulturens taburetter med sina vassa armbågar och ängsligt spanar efter hotet mot sitt eget lilla ego, som ser till att tystnaden eller likgiltigheten sänker sig över vederbörande. De tror sig vara ett ”de bästa människornas styre”, en kultura­ristokrati. Självutnämnda.

Man kan där spåra ett förakt i avvisandet av andras åsikter, ett förakt som tystar.
I synnerhet drabbas de som inte har strömlinjeformade åsikter.

Journalistutbildningarnas ledningar - inte sällan reliker från 1968 eller dess ättlingar - befolkas av dessa individer. Därför är det inte underligt, att snedrekry­teringen fortgår och har blivit till en ond cirkel och den likriktade utbildningen till en norm. Sverige är unikt i detta sammanhang. Diktaturer ej undantagna.

Sådana personligheter bottnar i en institutionell insufficiens, en arketyp, en infödd föreställning vars syfte är att skydda mot ”det onda”, ”det farliga” med sin grund i en familjesituation, där rädslan för rädslan förhärskar. Resultatet blir substanslöshet. De blir konflikträdda och aggressionshämmade halvmänniskor. Energin går åt till att hålla sin plats i fåran, att synas, att bekräftas.

Strömlinjeformen måste ständigt moduleras, putsas, positioneras. Ju mer påträngande verklighet, desto beskäftigare blir moraliserandet för att de inte ska implodera.

I den meningen - att slåss för ”de rätta” åsikterna - är de inte konflikträdda för då gäller det att hålla det egna, bräckligt uppbyggda egot intakt samt att visa övriga kollektivmedlemmar var de står så att de inte blir utfrysta. På så sätt har de med sin ängslan blivit normgivande i vårt land, ett land som håller andan i skräckfylld väntan på något som inte på några villkor får komma fram.

Men ett förfluget ord genom läpparna - som pojken i ”Kejsarens nya kläder”: ”Men han är ju naken”- kan få tillvaron att rasa ihop i ett sanningsanfall. Det gäller att hålla uppsikt över sina tankar och sin käft och att inte se och inte höra. Arme­ringen heter KONTROLL. Sverige har blivit ett land där tankepolisen har makten.
Källa: DSM 6/2012
Mats Wärmé

Ordet Charlatan

2 kommentarer:

  1. Mats Wärmé
    nomineras till ny Kulturchef på Aftonbladet.

    "Arbetarfront"

    SvaraRadera
  2. När de generationer Svenskar som sätter stort värde i att läsa dödsannonser själva är döda kommer dsk gammelmedias saga vara all. Jag snackade igår med en dam som är över de 70 och som har haft papperstidning i mer än 50 år som berättade att nu var det slut med Sydsvenskan. Det som fick bägarn att rinna över var att nu var tidningen så full av lösa reklamblad att det gick inte att vika ihop den.Reklam som hon på sin brevlåda har Tackat nej till. Det är en stor glädje varje gång man hör någon som slutar med papperstidning eller starkt ifrågasätter om det är värt pengarna pga det magra inehållet som en dam gjorde med en insändare till Trelleborgs Allehanda. Det fick ju givetvis TA:s ledning att i ett långt svar till damen beskriva vikten och förträffligheten med just att ha denna lokala tidning. Jag själv har inte kopt någon som helst papperstidning sen början av 2010 och är otroligt nöjd och glad med detta penga och trädbesparande beslut.

    SvaraRadera