torsdag 10 januari 2013

Mazetti, ICA-Kuriren och svenskhetenChefredaktör Helena Rönnberg på ICA-redaktören har haft den dåliga smaken att låta Katarina Mazetti skriva mycket dynga om Sverige och svenskarna. Antingen är Mazetti otroligt dum och illa påläst om vår historia eller också är hon så uppfylld av självhat att hon låter det gå ut över det arma svenska folket.

Nedanstående är citat från Mazettis vedervärdiga artikel och som chefredaktören borde ha stoppat. Ja, till och med gå ut och beklaga att något sådant publiceras om man vill göra anspråk på att vara seriös. 

”Lite synd om dem är det allt, alla som vill avstå från mångkultur. Bort med jazz och blues som har afrikanska rötter, och bort med pop och rock också då förstås. Bort med den klassiska musiken, det mesta kommer från Centraleuropa. Vad blir kvar? Thore Skogman och Göingeflickorna?

Om sådant här läser man ibland på internetsajten Avpixlat, en sajt som ger samma symtom som vinterkräksjukan.


Men är jag egentligen svensk, jag som har namnet Mazetti från en fattig italiensk stenhuggare som kom till Sverige på 1800-talet? Visserligen var de andra sju i generationen farfarsfar till mormorsmor vanliga svenska småbönder, pigor och sjömän, men NÄR blev vi Mazettis svenskar? Farfar, halvitalienaren? Min far, kvartingen?

En statistiker i bekantskapskretsen säger att det är mycket svårt att finna en ”svensk” som i tre generationer inte har en enda utlänning. Som att hitta en vit älg i skogen ungefär.”

Vad vill Mazetti ha sagt? Om hon får vinterkräksjukan av att gå in på Avpixlat kan hon väl låta bli det. De flesta människor försöker undvika sådant som de mår illa av. Man måste inte läsa sådant man mår illa av. 

Vidare:
”Svenska ”landskapsdräkter” skapades av romantiska kulturpersoner för drygt hundra år sen. De satte ihop lite plagg som var vanliga i vissa trakter och kallade dem typ Blekingedräkten. Jimmie Åkesson borde inte ha gula knäbyxor, han borde bära bomberjacka, kängor och tatueringar, den klassiska Sverigedräkten för det folkslag som bildade basen i hans parti.”

I flera nummer av tidningen LAND kan man läsa om dalkullorna och deras olika landskapsdräkter. Man kan också läsa om flera familjer, svenskar och för övrigt några invandrare som bott här länge, som uttrycker hur mycket de älskar Sverige och hur bra de blir bemötta i Sverige. Vore det inte mer konstruktivt att journalister skrev positiva saker än sådant skräp som Mazetti fick skriva i ICA-Kuriren

Det är en vedervärdig artikel rakt igenom och det går igen i hela artikeln föraktet för det svenska folket och den kultur och sedvänjor som vi har. 

Någonstans kunde man läsa att Katarina Mazetti just nu befinner sig i Gambia och det hade varit bäst för svenska folket om hon stannade där. Men det var tydligen fel för svenska folket kunde hörde henne i Gomorron, där hon berättade hur fruktansvärt hon upplevde ”näthatet”. Vi har de urusla journalister vi har så ingen bad henne redogöra närmare för vad hon faktiskt skrivit. 

En bra rekommendation är att fru Mazetti  går in i sin kammare och funderar över om journalistyrket är hennes rätta gebit. Kanske skall hon börja med att brodera svenska landskapssömmar, bl.a. Blekingesömmen, som är en oerhört vacker landskapssöm, kontakta Svenska spetsar och få en kurs på internet i knyppling eller något annat som kan få henne att känna att hon  ”landar i sig själv” som det heter på nyspråket.  Knyppling var något som kvinnorna på den svenska landsbygden ägnade sig åt i mån av tid för att bidra med försörjningen till hemmet. 

Varför stannar alla svenska journalister i Sverige, då de är så missnöjda med sitt land och folket? Är det kanske så att deras kompetens inte efterfrågas någon annanstans? Man kan fundera över om det möjligtvis också är så att svenska författare och  journalister gärna säljer sin själ för att få mer betalt för varje bok eller artikel i vilken de kan skriva något elakt om Sverige och svenskarna. Skall man bo här då får man så att säga ”köpa läget”. Tycker man så illa om sitt land och det folk man ändå tillhör så kan man ju flytta från Sverige. 

Om folkdräkter från många länder. Nedan är svenska landskapsdräkter

Läs:5 kommentarer:

 1. "Någonstans kunde man läsa att Katarina Mazetti just nu befinner sig i Gambia..." Hmmm. För inte så långe sedan kunde man beskåda Aftonbladets reportage om svenska kvinnor och deras resor till Gambia. Lite som svenska mäns resor till Thailand och Kambodja fast tvärtom, liksom.

  SvaraRadera
 2. Mazetti jobbar säkert på att få hit någon älskling från
  Gambia så att hon har honom litet närmre och att hon därmed är säker på att svenska skattebetalare försörjer honom - då slipper hon den bördan.
  Så gjorde ju många svenskor på den tiden när Gambiaresor var aktuella.

  SvaraRadera
 3. Jag kan inte se att Mazetti på något sätt attackerar "svenskarna", det hon attackerar är Sverigedemokraterna och dess anhängare, inget annat! Att hon hänvisar till olika kulturella uttryck i den svenska kulturen tycks hon göra med avsikt att visa att den svenska kulturen har utväxlats över tid med inslag av andra kulturer. Och att då uppröras över att kulturen fortsätter att utvecklas som den alltid har gjort och tar in nya intryck från andra kulturer som den alltid har gjort kanske är lite konstigt? Lite osvenskt till och med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du blind? Hur fan kan du bara komma på och skriva att Sverigedemokrater inte är SVENSKAR. Jag är Sverigedemokrat och är Svensk långt utanför tå och fingernaglarnas längd. Jag vill INTE ha ett dugg mer ifrån kulturer från kamelland utan tvärt om slippa det helt och hållet även de bitar som har nästlat sig in i våra blågula traditioner. Ett exempel 2012 års Luciafirande i PK SVT en färgad lucia och en rappare fy fan är bara förnamnet.

   Radera
  2. Jag menade inte på något sätt att sverigedemokrater inte är svenskar. Men jag tror inte att hon attackerar sverigedemokrater i egenskap av att de är svenskar, utan just i egenskap av att de är sverigedemokrater. Och att då hävda att hon attackerar svenskarna ger inte en särskilt korrekt bild av det hela. Som om någon attackerar t ex moderaterna eller miljöpartiet så brukar folk tolka det som en attack på just de partierna och deras ideologier, inte som en attack på svenskarna.

   Radera