måndag 11 februari 2013

Det var inte bättre förr men nu är det värre!Hästmaffia bakom lasagnehärva 

Infångade vildhästar och utslitna draghästar från Rumänien kan ha hamnat i färdigmat. Skotska Daily Record uppger att kopplingarna till rumänsk "hästmaffia" undersöks i utredningen om lasagne från Findus och andra snabbmatsproducenter.

Upp till 100 procent av köttet i enportionslasagne från Findus har konstaterats vara hästkött. Även Ica, Axfood och Coop misstänker häst i produkter som de nu återkallat. Vilka hästar som hamnat i lasagnen är fortfarande inte klart men ett av spåren leder vidare till gängbrottslingar i Rumänien specialiserade på att sälja hästar till slakt. 
Efter att skandalen uppdagades i Storbritannien har fler länder dragits in. Leden är många, köttet i lasagnen som Findus och de andra svenska handlarna köper från en franskägd fabrik i Luxemburg har enligt den franska utredningen visat sig komma från rumänska slakterier.
En rumänsk källa säger till den skotska tidningen Daily Record att det finns en ”stor fransk leverantör” som köper in billigt kött tillverkat av rumänska vildhästar.

Vildhästarna fångas enligt källan in av befolkningen i Donaudeltat och säljs vidare till kriminella gäng för 100 till 200 svenska kronor per häst. Gängen som kallas just ”hästmaffia” kan i sin tur få upp mot 3 000 kronor per djur från slakterierna.
– De får inte ordentligt med mat – blir piskade och slagna och transporteras till slakthusen i dubbeldäckade lastbilar.
Tidningen rapporterar att kopplingarna till den rumänska hästmaffian nu utreds i härvan om hästkött som sålts som nötkött.
Källan, som själv arbetar som veterinär i Transsylvanien, uppger att statliga veterinärer mutas för att se mellan fingrarna.
– Det illegala köttet blandas med legalt hästkött och när det säljs vidare i kedjan är det ingen som märker skillnaden.

Förutom vildhästar misstänks det även att även uttjänta dragdjur blir till mat. Enligt en fransk politiker kan en rumänsk lag som instiftades för sex år sedan ha lett till ett överskott på hästar, skriver the Independent. Då förbjöds både hästar och åsnor att dra transportkärror på landets vägar, från franskt håll har det lett till spekulationer om att även åsnekött kan ha hamnat i livsmedelskedjornas frysdiskar. 
Enligt Daily Mail producerar Rumänien 14 000 ton hästkött om året.

Läs:

2 kommentarer:

 1. Jag tror min själ inte merparten av Svenska folket vet vad de i själva verket stoppar i sig. I all färdig lagad mat finns det alla möjligheter att pytsa i både det ena och andra. Det är inte speciellt länge sen det lanserades rödfärgad sofile som såldes som oxfile. Det är inte konstigt att det fuskas för folk av idag är inte villiga att betala några pengar för sådant som tillhör livets måsten där maten är en stor del. Skulle mjölken gå upp några 10öringar då går landets barnfamiljer på knäna. Skall det finnas pengar till en högt belånad villa nya bilar det senaste på teknikområdet allt slit och släng plus ett par utlandsresor och för att inte tala om allt fylle som Svensken häller i sig då blir det inte mycket över till köp av riktiga rejäla råvaror.

  SvaraRadera
 2. Skönt att jag blivit vegetarian. Jag äter inte kött men fisk. ägg. mjölk.etc.

  Vet inte om det är bra för jag känner mig skröplig ändå men det är antagligen åldern som tyvärr tar ut sin rätt plus den hemska stockholmska vintern.
  Känner numera äckel inför att äta döda djur. Den som lever får se??!!

  Elisabeth

  SvaraRadera