onsdag 20 november 2013

Doris Lessing om västvärldens fördumning och om feministerIdag på SVT Forum kunde man i riksdagsdebatten efter Sven-Olof Sällströms anförande höra kommunisten Ulla Andersson uttala att skillnaden mellan (SD) och (V) är att V tillmäter alla samma värde oavsett var de kommer ifrån och att ”man känner sig smutsig”. Hon menade väl då att gå upp i talarstolen efter Sällström. Det är beklämmande att sådana som Ulla Andersson finns i den svenska riksdagen.
87-åring skänkte allt till SD
Den 87-åriga kvinnan hade tröttnat på Fredrik Reinfeldt och den svenska invandringspolitiken. När hon dog skänkte hon därför alla sina ägodelar och besparingar - till ett värde av nästan fem miljoner kronor - till Sverigedemokraterna

I lägenheten upptäcktes också ett brev som kvinnan skrivit till statsminister Fredrik Reinfeldt och Miljöpartiets Åsa ­Romson.

Åsa Romson och Fredrik Reinfeldt har ingen rätt att diskvalificera de röster som i valet 2014 kommer att läggas på Sverigedemokraterna”, stod det där bland annat i brevet, enligt Aftonbladet.
Ni kommer väl ihåg när Åsa Romson menade att alla som åker tunnelbana per automatik är svenskar. Fria Tider

En dissident har lämnat oss – Så lyder rubriken på en artikel på Fria Tider om Doris Lessing.

Det var så enligt artikeln att Doris Lessing var väldigt kritisk till politisk korrekthet och hon ansåg också att det pågår en fördumning av västvärlden. Detta har inte framkommit hyllningarna om hennes författarskap.

”Doris Lessing har gått bort. Många är bekanta med författarinnan och nobelpristagaren Lessing, men det finns en annan sida av henne som inte är lika känd. Hon var nämligen en skarp kritiker av politisk korrekthet och den pågående fördumningen av västvärlden.

Jag har inte gjort en systematisk studie, men här följer några exempel.

Så här skrev Lessing i The Partisan Review 1998:

Jag vill prata om något annat, som jag inte tvivlar på att alla här inne har haft anledning att fundera över, och det är vad vi kallar ‘fördumning’. Man hör folk prata om det överallt i England, så även om det som jag har att säga knappast kommer att bli underlag för en uppmärksammad roman, så kanske det kan vara till hjälp för att sätta samman det hela en aning. De saker som händer i Storbritannien är symtom på en ganska allvarlig situation.”

”Det finns ett fenomen som jag kallar för den utbildade barbaren. Det är en person som kan ha befunnit sig inom högskole- och universitetsvärlden under många år och som kan ha vunnit priser och utmärkelser, men som när allt kommer omkring inte är beläst, inte kan någonting och som på det hela taget är helt ointresserad. Ganska många av mina yngre vänner är såhär.”

Hon kopplar fenomenet till politisk korrekthet:
”Politisk korrekthet härstammar enligt min uppfattning direkt från det gamla kommunistpartiet. Där fanns det bara plats för ord som ”korrekt”, ”inkorrekt”, ”korrekt attityd”, ”inkorrekt attityd” och så vidare. Det är partiets språk, och det är översittarnas maktspråk. Men vad som nu har inträffat är att vi återigen kan se hur enorma mängder människor över hela världen är beredda att acceptera en viss lära, som om de inte var förmögna att tänka kritiskt. Jag är väl medveten om att jag rör mig på minerad mark, men det är så här jag ser det. Jag menar att vi sannolikt bevittnar det mest häpnadsväckande fenomenet i vår tid, när man kan höra människor över hela världen mumla samma sak: 

‘Det där är politiskt korrekt’ eller ‘Det där är inte politiskt korrekt.’ Vem beordrade dem att göra det? Och varför? Varför lägger sig alla platt på ryggen och viftar med sina små tassar i luften? Varför gör vi det? Varför säger vi inte till dessa översittare: ‘Gå tillbaka och plåga dina vänner med detta nonsens och lämna oss i fred’? Över hela världen hör man istället samma klichéer.”Fria Tider

Nedanstående skrev Doris Lessing 1994. En kortare version av artikeln hade publicerats i New York Times 1992:

”Vi har bevittnat kommunismens skenbara död, men de tankesätt som antingen uppstod eller stärktes under kommunismen styr fortfarande våra liv. I första hand gör de sig påminda i vårt språk. Det är inte någon nyhet att kommunismen förgrep sig på språket och med språket våra tankar. Det finns en kommunistisk jargong som man kan känna igen efter att ha hört bara en enda mening … arvet av det döda och tomma språk som användes under denna tid förekommer fortfarande på sina håll, i allmänhet inom den akademiska världen och i synnerhet inom områden som sociologi, psykologi och litteraturvetenskap … 

Visst, jag är medveten om att obegriplighet på våra högre lärosäten inte är ett fenomen som uppstod med kommunismen, som Swift en gång för alla har visat. Men kommunismens pedanteri och ordbajseri hade sina rötter i den tyska akademiska världen, och nu har dessa fenomen blivit en farsot som plågar hela världen.” JOAKIM FREDRIKSSON

"Kommentar på Fria Tider:
En av orsakerna till fördumningen är snuttifieringen via titteliteven. Politiker, kommentatorer och förståsigpåare som inget förstått och inget kan levererar oneliners med nonsens utan analys och eftertanke. Det skrivna order är överlägset eftersom det tillåter djupare analys av typen å den ena sidan och å den andra sidan och därför att det i efterhand kan skrutiniseras och kritiseras om och om igen tills vi förkastat det eller accepterat det. Mediabruset av idag är bara ett enda surr utan början och utan slut av plattityder, floskler och meningslösheter."

I den artikel som hänvisas till i Aftonbladet framhåller man att hon var feminist och kommunist men läser man vad hon sade sent i livet så visar det att hon kom till insikt.

Den Doris Lessing de inte vill att du ska känna till 

Nobelpristagaren Doris Lessing har avlidit vid den aktningsvärda åldern av 94 år och hyllas därför överallt i media. Hennes engagemang för kvinnosaken och mot rasism nämns då givetvis, men den klarsynthet hon på äldre dar visade upp inför hur mycket av det hon som ung kämpade för utvecklats i oroväckande riktningar nämns däremot knappt alls.

I Aftonbladet konstaterasi förbigående att "i romanen Den goda terroristen (1985) likställs ­delar av [vänsterrörelsen] med fascismen", men det är allt jag kunnat hitta i den vägen.

Jag blir alltmer chockad över man tanklöst och automatiskt ”rackar ned” män, något som nu är en sådan del av vår kultur att det knappt ens märks. "

Vi har många underbara, smarta, starka kvinnor överallt, men vad händer med männen? Varför måste detta vara på bekostnad av män? "

Jag var i en klass för nio-och tio-åringar, flickor och pojkar, och denna unga kvinna berättade för dessa barn att orsaken till krigen var den medfött våldsamma naturen hos män. Man kunde de små flickorna, fulla av självgodhet och inbilskhet, medan de små pojkarna satt där tillintetgjorda och bad om ursäkt för sin existens, kanske de trodde att så  skulle mönstret bli i deras liv.

Lessing sa att läraren försökte "fånga mitt öga, tänkte att jag skulle godkänna detta skräp". Hon tillade: "Denna typ av saker händer i skolor överallt och ingen säger något om det. Det har blivit en slags religion som man inte kan kritisera för då blir man en förrädare mot Den Stora Saken, som jag inte är.

"Det är dags att vi börjar fråga vilka dessa kvinnor är som ständigt slår ned på männen.. Den mest korkade, dåligt utbildade och otrevliga kvinna kan förtala den trevligaste, snällaste och mest intelligenta man och ingen protesterar. Män verkar vara så kuvade att de inte kan slå tillbaka, och det är dags att de gjorde så. "

T.ex finner man att högutbildade och litterära människor säger, "Oh well, jag kommer inte att läsa den. Den är för lång. The Mutual Friend är alltför svår och hur som helst så förstår jag inte alla orden. Detta är en typ av stil eller hållning som betraktas som ganska underhållande. Dessa är inte lata eller dumma människor, men de beter sig lojt och dumt och vet uppenbarligen inte om det. ”Kulturkrig

Och i The New York Review of Books skrev hon år 2003:
”Mugabe är nu allmänt hatad, och med rätta, men klandrandet av honom kom för sent. Ingenting är mer förvånande än tystnaden om honom i så många år bland liberaler och ”well-wishers” - de politiskt korrekta. Vilka brott har begåtts i namn av politisk korrekthet. En man kan komma undan med mord, om han är svart. Mugabe gjorde det, under många år.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar