lördag 27 september 2014

Reinfeldts svenskhat och Carin Jämtin och demokrati


”Okej, sista potatisen Reinfeldt

…Fredrik Reinfeldt är uppenbarligen en svårt störd man. Hans fixering vid sin egen mixade härkomst från mindre smickrande miljöer. Det etniskt svenska framkallade frustration. Det blev en besatthet att alltid relativisera "gruppen" svenskar och hänvisa allt svenskt till rötter någon annanstans ifrån. Ett land kan inte ha sitt viktigaste ämbete knutet till en mans neuroser.” Osagt


 Reinfeldts folkhemstal 2009:
”Jag är en typisk svensk, sa Fredrik Reinfeldt och fortsatte: Min farfarsfar var frukten av en romans mellan en färgad amerikansk cirkusartist och ett lettiskt hembiträde. Det är svenskt. Blandat."
 

”Dags för en borgerlig migrationspolitik

Nu behöver moderaterna en mindre destruktiv ledare – och en egen migrationspolitik i stället för Miljöpartiets.
Moderaterna bör hitta en ny linje i migrationspolitiken nu när Reinfeldt har lämnat scenen.

Orimliga moderata propåer kastades till synes tanklöst ut veckorna före valet. Vi vet vilket parti som dessa främst riktade sig mot.
En fråga som knappt har berörts är hur Fredrik Reinfeldts linje rimmar med Alliansens tidigare ståndpunkter, främst då med moderaternas linje. 

…Det finns särskilda skäl att påminna om den plan som tre tunga moderater – dåvarande socialborgarrådet i Stockholm Ulf Kristersson, riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson och migrationsministern Tobias Billström – lade fram 2009. Med fler än 200 000 svenska pass på villovägar och en rad då kända missförhållanden i det svenska migrationssystemet, föreslog trion en rad åtgärder:
  • Medborgarskap på falska grunder skulle kunna återkallas
  • Polisundersökning skulle sättas in efter ett antal tappade pass
  • Antal tidigare förlorade pass skulle noteras i nytryckta pass med samma innehavare
  • De asylsökande som fått avslag skulle lämna landet
  • Kriminella invandrare skulle lättare kunna utvisas
  • Invandrare som bosatt sig bland egna landsmän, i områden med få jobb, skulle få lägre bostadsbidrag
  • Den som ville bli svensk medborgare skulle, åtminstone nödtorftigt, behärska det svenska språket.
 … Reinfeldt satte av svårförklarliga skäl kniven i arbetslinjen – den politik som många ser som det centrala i hans och partiets politiska vision. Nu behöver moderaterna en mindre destruktiv ledare – och en egen migrationspolitik i stället för Miljöpartiets.Hela artikeln

”Fantasibrist störtar Alliansen
Alternativ för migrationspolitiken kunde genom Reinfeldts låsningar inte diskuteras inför årets val. Kritiska inlägg från Hans Bergström, Assar Lindbeck och andra tunga namn förklingade ohörda. Borde inte en kompromiss med mer verklighetsinfluerade delar av övriga partier nu vara möjlig?”

Sedan 2006 års reformlista har prickats av och förvärvsavdraget tappat styrfart har alliansen gått i stå. Det vore elakt men inte helt fel att säga att Reinfeldt inte kunnat ange någon upplyftande färdriktning, Bildt inte fixar utrikespolitiken inklusive Ryssland, Enström inte ordnar försvaret, Ask inte brottsligheten, Elmsäter-Svärd (trots god vilja) inte får tågen att gå och Birgitta Ohlsson inte gör ett alltmer vänsterradikalt  EU mer trovärdigt hos svenskarna. Allt medan Björklund stelnar i sin skolpolitik, Erlandsson ger tappt i sin jordbrukspolitik och Billström-Ullenhag har mist greppet om invandrings- och integrationsfrågorna.

Därmed inte sagt att dessa statsråd inte har arbetat. Kanske har det gjort så i sitt anletes svett, men de har i mångas ögon knappast skapat något lovande eller vitalt på sikt. Känslan är att stelhet och rutin styr.

…Har vi ännu något liknande i Sverige? Att en liten grupp (om än effektfullt nedkliven i en badtunna) åtog sig att bestämma vad åtta miljoner människor skulle tycka ter sig jämförelsevis skrattretande eller overkligt. Att ett parti som tar nära en fjärdedel av rösterna (som M) i praktiken styrs av två eller tre personer som snitsar till en linje i strid mot tunga delar av partiets agenda och idéarv är nästan lika befängt. Det gäller inte bara den stela migrationspolitik som helt klart lämnat facklan till uppstickarpartiet SD. I ett parti som M med 20 procent måste det få finnas flera åsiktskluster. Alliansledaren kommer nog, om inte förr efter ett valnederlag, att inse detta och en ny partiledning ta vid. En som är mer villig att ta råd av kunniga och vidsynta personligheter ute i landet.

Vetskapen om att valet mest lär bli en läxa i efterklokhet dämpar självfallet ivern att rösta. Oavsett utfallet kan man tvivla på att det svarar mot en konstruktiv folkvilja. Det intressanta – och plågsamma – lär utspelas efteråt. Men om inte fantasin och modet att ifrågasätta får tillräckligt utrymme, blir det knappast mindre trist än nu att följa svensk politik.” Hela artikeln

Så talar en sann demokrat!!

 ”Jämtin: nu måste alla ta ansvar för att blockera SD:
Demokrati. Vi har ett nytt läge i Sverige. Det är dags att sätta landets intressen först. I många kommuner, landsting och regioner innebär valresultat att inget av blocken har majoritet. Om inget samarbete sker mellan blocken skulle det innebära att Sverigedemokraterna kan avgöra viktiga beslut. Det är oacceptabelt och vore mycket olyckligt.

 …Om man undrar vad sossarna har emot Sverigedemokraterna, förutom att de är en allt starkare konkurrent till S, så är det idag Sverigedemokraterna som står för folkhemmet och Per Albin Hanssons politik, så det borde vara svårt för sossarna att argumentera emot SD av den anledningen, kan man tycka.
Men sossarna är inte samma sossar som de en gång har varit. Folkhemmet dog i och med Per Albin och därefter har sossarna visat ett mörkt förflutet, som de i sin tur vill smeta på Sverigedemokraterna som de påstår vara nazistiskt. Men sanningen är att det istället är sossarna som är nazisterna.” Dagens samhälle och Demokratbloggen
Dagens industri: Dessa blir nyckelpersoner i Löfvens regering1 kommentar:

  1. Ang. Jämting. Är hon inte gift med en svarting?

    SvaraRadera