måndag 17 november 2014

Sverige ett land där ondskan bor. Maruc Birro om förtalet och mordhoten. Marcus Birro och Wayne Hussey (från The Sisters Of Mercy och The Mission).

Måndag 17 November Missionskyrkan i Linköping klockan 19.


Vilken befrielse det var när Sas-planet bröt igenom molnen och lade sig tillrätta i den azurblå himlen med solen perfekt parkerad till höger om oss.

Lutade mig bak i min stol och kände hetsen rinna undan. Som tjutande, frustande men kedjade hundar tuggade hatet allt lägre, allt längre bort.

Som Cujo. Som spott, blod och ursinne.

Jag lämnade hatet och mordhoten. Jag lämnade en grynig mörk sörja av förtal, ett avlopp av avsky och folk som vill se mig död.

Att stå mitt i en svart flod av hot och hat får dig att känna dig som världens ensammaste människa. Du blir rädd, rådvill och arg. Jag behövde landa på helig mark, behövde få vika upp kragen på rocken och promenera i Milano och det ständiga nålvassa men varma regnet som föll varenda timme av min vistelse.
Jag behövde sitta i kyrkor länge. Jag behövde be och vila i friden.
Jag är en ambassadör för mig själv när jag är ute och reser. Jag är stolt över mitt namn, vem jag är.
Jag är också en representant för Jesus Kristus. Jag bär mina barns namn och för dem bär jag huvudet högt också när människor i Stockholm vänder sig om och spottar på gatan när jag går förbi. Jag är också en representant för Jesus Kristus.
Jag är ensam i stormen men en bror av frid leder mig åt ett annat håll, till en färglagd glänta mitt i en svartvit skog… En sprakande eld mitt i den svarta natten och hoten, hatet, de förbannade rösterna flyger omkring oss som döda löv men till sist är jag ett med Hans svala hand mot min febriga panna, till sist vågar jag vila i andras förbön, till slut lämnar jag över all oro, all skräck, all rädsla och all ilska.

Jag vilar nära människor jag aldrig träffat.  Så är det att få vila i förbön. Jag bärs av denna tro och denna plötsliga vetskap om att ingenting saknar mening, att allt sker av en anledning.
Avskyn jag mött har varit avgrundsdjup. Hoten verkliga. Hatet precis på gränsen till fysiskt.

Mitt brott? Jag skrev att islam ligger till grund för de flesta religiösa konflikterna i världen.
Det startade ett av de värsta dreven på de sociala medierna som jag någonsin varit med om.
Jag noterar de etablerade mediernas tystnad.  

Jag noterar alla dem jag trodde var mina vänner som nu vände mig ryggen. 

Jag noterar kollegor som håller tyst, för detta arbetskamrater, skribenter och ”älskare av olika” som inte bara hållit tyst utan till och med applåderat i hemlighet…

Jag registrerar de fegas oerhörda slätstrukenhet. Jag nickar tyst åt de som tar chansen och sparkar på en som ligger ner. Jag kastar ett öga åt alla dem som älskat att jag fått så mycket stryk. Jag ser vilka det är som krattat manegen ute på de sociala mediernas bygata och jag vet från vilket håll de kommer. Människor älskar olika så till den grad att de vill att folk som på allvar tycker olika ska dö.

Så långt har vi kommit. Heja Sverige.

Men jag tackar också Gud för Er, för allt det stöd som vällt in de sista dagarna. Ett från hjärtat kommande tack för er tid, era omsorger, era förböner och er omtanke.

Det är faktiskt svårt att sätta ord på hur ert stöd värmt det här frusna hjärtat. För risken att jag ska tystna är inte lika stor som den att jag bygger en mur så hög att ingenting kan nå mig. Det är ingen slump att jag lyssnat hysteriskt mycket på Pink Floyds mästerverk The Wall den här veckan. Jag har ordnat med en rustning och jag har rest den där muren runt mitt hjärta men det är inte därför jag är här. Jag är här för att rasera murar, inte bygga dem. Jag är här för att öppna hjärtan, inte stänga dem. Jag är här för att visa er det underbara, riskfyllda men nödvändiga i att närma sig den här världen med ett öppet, naivt hjärta.

Det är ingen särskilt märkvärdig uppgift men det är MIN uppgift…
I morgon uppträder jag i Linköping. Tisdag Växjö och Örebro på onsdag. Kyrkor på alla tre orter. Polisen är informerad på varje ort. Det känns helt overkligt. Jag ska alltså behöva leva i rädsla för att jag sagt sanningen. Medan de som hotar och hatar smiter undan med sina ursinniga leenden.
Jag tänker inte vika ner mig. Jag tänker inte böja på huvudet inför terrorn. Jag tänker inte låta den hysteriska pöbeln så undan benen för mig.

Jag tänker fortsätta stå upp för sanningen och för det jag tycker är rätt. Jag är nämligen inte ensam. Jag har fridsfursten med mig. Jag har den Högstes beskydd.

Men jag behöver er. Vi behöver varandra. Vi är syskon i den här stormen. När jag såras, såras ni också.
Men vi kan läka varandra, det är det vackra, det fina i kråksången. Vi kan läka varandra! Stå nära. Var inte blyga.
Vill ni visa att ni inte heller vill att hot och hat ska få vinna så kom till något av städerna och kyrkorna nedan och visa ert stöd. Det skulle betyda så väldigt mycket för mig, och framförallt skulle det betyda mycket för allas vår rätt att uttrycka oss. Jag tänker inte, och kan inte, leva ett liv i rädsla eller under hotets mörker.

Jag är en del av ljuset. Precis som du. Men vi behöver varandra när stormen tjuter och larmar.
Vi behöver varandras händer som skyddar det där varsamma ljuset i kupade händer.
Då formas elden till ett hjärta och når ändå in i världens och mörkrets djupaste ursinne.
Stå med mig. Stå tillsammans. Vi är ljuset i den här natten men vi är det bara tillsammans, aldrig var och en för sig själv.

Marcus Birro och Wayne Hussey (från The Sisters Of Mercy och The Mission).

4 kommentarer:

 1. Birro kanske glömmer att utan USA:s hjälp så hade islam inte alls kunnat genomföra speciellt mycket av de grymheter vi får ta del av på nyheterna. ISIS, Boko Haram, Al Qaida och många andra terrororganisationer har fått militär och ekonomisk hjälp från USA. Lägg där till stödet för terrorstater som Israel, Saudi så blir bilden komplett på vilka det är som ligger bakom krig och elände i världen.

  Benny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vilja nyansera lite.
   Mycket troligen inte USA=majoriteten av amerikaner, utan han som för tillfället ockuperar vita huset.

   Han som på sin fars sida endast har muslimer och som har vuxit upp och gått i koranskola i Indonesien.

   Som har sett till att terrorister tagit över i Libyen efter störtandet av Khadaffi. Han som stödjer det muslimska brödraskapet i Egypten etc etc...   Radera
 2. Du sa sanningen, inte många som vågar det!.
  Det du upplevde är vardag för SD´s politiker, glädjande att dina ögon öppnats men beklagar att det var så obehagligt

  SvaraRadera
 3. Jag tycker om ditt sätt att skriva Birro eftersom det påminner om mig själv i din ålder. Fortsätt kämpa!

  SvaraRadera