lördag 3 september 2016

Gamla tankar som nya - stöd för ombyggnad av privatbostäder.Blågula frågor podradio – här kan du ladda ner de senaste programmen

Eriksson: Statliga pengar till ombyggnad av privatbostäder 

MP-veteranen Peter Eriksson är övertygad om att en Lövin-effekt kommer efter det stormiga året i Miljöpartiet. Genom sin nya roll som bostadsminister hoppas han bidra till att förtroendet för partiet ökar.

Nu öppnar Eriksson för att staten ska bekosta ombyggnad av privata bostäder för att få fler att hyra ut.
Bostadsministerns viktigaste uppgift är att se till att det byggs mer och att fler får tak över huvudet. En del i det är att utnyttja det befintliga bostadsbeståndet på ett bättre sätt.

– I Sverige har vi bland de största bostadsytorna per person i hela världen. Det går att göra förändringar för att gynna uthyrning av delar av bostäder.

….– Man kanske kan ge stöd för investeringar i en andra ingång till huset eller till bygge av en extra toalett, säger han och understryker att det även behövs ett förmedlings- och uthyrningssystem med ökad trygghet för alla parter vid den typen av bostadsuthyrning.

Peter Eriksson lovar fler åtgärder för att klara bostadskrisen. En lång rad förslag för att göra det billigare och snabbare att bygga kommer i höst och vinter, enligt honom. SvD

Denna tanke är inte ny.

I en artikel från 2006 i DN skriver Gunnar Wetterberg:

Bostadselände och dålig skola präglar 90-talisternas framtid
De stora barnkullarna från 90-talet är ett större och mer akut samhällsproblem än 40-talisternas äldreomsorg. Inom några år tvingas gymnasierna och högskolorna ta emot betydligt fler elever än i dag, samtidigt som många lärare pensioneras. Om vi inte lyckas få fram fler skickliga lärare får studenterna sämre utbildning. Något som kommer att prägla hela deras yrkesliv. Frågan är dessutom om 90-talisterna får någonstans att bo. Risken för ett nytt ungdomsbostads­elände, som på 60-talet, är överhängande. Det är de ännu inte röstberättigade 90-talisterna som borde få ställa de viktigaste frågorna i valrörelsen, skriver fackförbundet Sacos samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg.

…Lösningen är knappast nya stora subventionsprogram. På 1980-talet hällde bostads- och jordbruksregleringarna bensin på inflationsbrasan. I stället borde bostadsbolagen uppmuntra arkitekter och planerare att hitta kreativa lösningar. Kan man hitta en enkel "studentstandard" för att pressa kostnaderna, kan man bygga prefabricerat i länder med bättre tillgång på byggarbetskraft?

Frågan är också om det går att utnyttja dagens bestånd bättre. På så vis kan ett bra mellanboende för 60-70-åringar vara en del av lösningen, genom att sätta i gång flyttkedjor som gör att fler människor får bostäder som bättre passar deras behov. Av samma skäl kan man fundera över möjligheten att öka fribeloppet för hyresintäkter. Om man kan få ut fler uthyrningsrum på marknaden skulle det också lindra problemen och kanske göra det intressant att bygga nya lägenheter och småhus med dubbla ingångar, som ökar flexibiliteten utan att tvinga fram ägarskiften. Hela artikeln på DN

Från Every Kinda People:

Staten ska ”hjälpa” de gamla att bli av med sina bostäder
"Äldre villaägare kommer att uppmuntras att trappa ner till mindre fastigheter och låta en statlig organisation hyra ut deras hem till lokala familjer under koalitionens planer, för att lätta på landets bostadskris". Läs hela artikeln


Framtiden för svenska folket!!!

Sönderslagen bostad

”Boendet är beläget i ett villaområde i Tullinge söder om Stockholms City, fem minuters promenad från pendeltåg, buss och Tullinge Centrum. Det är goda förbindelser till Stockholm City med cirka 20 minuters restid via pendeltåg. Vi har nära till vackra friluftsområden och naturreservat, bland annat Lida friluftsgård och Tullingesjön som sommartid erbjuder bad och fiske.
Boendet är vackert och ombonat med fem platser i en villa med egen altan, pool och stor tomt. Alla ungdomar har eget rum. Gemensamma sällskapsytor finns både på över- och undervåningen.”
Så lyriskt beskrivs HVB-hemmet Aftonvillan i Tullinge och visst verkar det vara en dröm många svenskar aldrig kommer att få uppleva.Petterssons

Till:  Malmö stads politiker och journalister på Sydsvenskan
Från: Sandor Herold, Malmö

Sönderslagen bostad
Titta hur torftigt de små gökungarna tvingas bo när de har kommit fram till det förlovade landet efter att ha varit på "flykt" i åratal undan förföljelse och våld.

Egen dator på rummet, platteve, öppen brasa  och swimmingpool. Det är ta mig f-n bara egen butler som saknas!

Är det någon som är förvånad att 35 000 gökungar redan har hittat hit och fler är säkerligen på väg när det är sådan här boendemiljö som väntar?

Lite annorlunda än grottan där hemma med stampat jordgolv där man fick dela sovplats med familjens get. Dock var geten bättre på det viset att hon inte gick och anmälde till polisen att hon blivit utsatt för tafsande och sexuella trakasserier. Så något var i varje fall bättre där hemma än här.

Sandor Herold, Malmö

Malmö 30-8-2016
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar