måndag 17 april 2017

Feministisk resa till Blåkulla. Socialism som evangeliumResan till Blåkulla
 
Ajatollorna tar emot efter Landstigningen

I Stilla Eftertanke
 Applåder av Vördnad
 

Den omskakande Historien om
hur Makten togs
över Svenska Kyrkan. 

Antjé Jackelen, svenska kyrkan överhuvud


Socialism som evangelium

Av Annika Borg

…1979 startade KG Hammar och Caroline Krook, senare biskop i Stockholm, en ny rörelse för förändring, rörelsen Exodus. Sundeen skriver att ”till utflödet av 1968 hörde organisationen Exodus-samling för uppbrott”. Det var det manifestet paret Jackelén hade undertecknat, man finner deras namn i listan över sympatisörer, de och många andra i det som var - och framförallt kom att bli - den kyrkliga maktsfären.

Varför satt jag då för några år sedan i forskarsalen på Kungliga biblioteket och studerade några av de material som Johan Sundeen kartlagt och analyserat idéhistoriskt, den kristna studentrörelsens, KRISS, tidningar? Det skedde under en tid efter valet 2010 då en kyrklig tankesmedja med vänsterinriktning började bli en maktfaktor i Svenska kyrkan och se sig själva som en politisk ”watchdog” (ordet använde de själva). Vad var det som pågick? Jag sökte svar. En vän sa: ”Leta rätt på den där ”källaren” där allt det politiska började”. Tankesmedjan finansierades av Stockholms stift, där Eva Brunne är biskop. Brunne var aktiv i KRISS och var även dess ordförande under 1980-talet. 

Tankesmedjan återanvände KRISS’ devis om att vara i ”kritisk solidaritet” med kyrkan och i smedjans opinionsbildande spalter dök den vänsterkristna generationseliten upp. De som drev smedjan hade även de varit aktiva i KRISS, fast senare. Det var en fråga om ett successionsfenomen. Jag fann en del av ”källaren” - och den samtida efterföljaren. Det Johan Sundeen har gjort är att utforska varje skrymsle och vrå.

Det återstår att se hur en institution som Svenska kyrkan kommer att hantera de uppgifter och nätverk som frilagts. En fingervisning ges möjligen genom det faktum att Kyrkans tidning och Sändaren, de tidningar som ingår i Svenska kyrkans mediekoncern, lät en av de tongivande inom den kristna vänstern, som själv förekommer i boken, recensera 68-kyrkan i båda tidningarna.
Johan Sundeens bok har 1865 noter. Den häpnadsväckande och omskakande historien om hur makten togs över en institution som Svenska kyrkan är nu skriven. Och mer finns att utforska, för 68-kyrkan lever än idag.Läs hela artikeln

Mest lästa just nu

1) Socialism som evangelium av Annika Borg
2) Anarki, stat, nation av Thomas Engström
3) Lyd våra värderingar av Torbjörn Elensky
4) Förödande flathet av PJ Anders Linder
5) En identitetskris av Tommy Möller

Läs:
Svenska kyrkan inte längre Fädernas kyrka

Svenska kyrkan förkunnar allt utom Guds ord

Svenska islamkyrkan inget för svenska folket

Alla Sveriges kyrkor borde ring då en fransk präst mördades

1 kommentar:

  1. Alla som är på bilder här ovan är företrädare i någon form för Sverige och dess medborgare MEN inte någon av dessa avskyvärda hycklare företräder MIG på något vis. Ju för de försvinner för alltid ur min åsyn desto bättre för landet och det Pursvenska folket. Bara åsynen av dessa slödder får mig att bli illamående.

    SvaraRadera